Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smažené

Kuřecí rarášci (4 osoby)
4 kuřecí prsa, 1 vejce, trochu piva, 2 lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce hořčice (nejraději Dijonského typu), 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce škrobu/solamylu, olej na smažení, pepř, paprika sladká, bylinky sušené (provensálské, oregano …), sůl
Maso nakrájejte spíše přes vlákna na střední kousky (takové větší medailónky) o tloušťce cca 1-2 cm, nerozklepávat. Dejte do mísy, osolte, opepřete a opaprikujte, zaprášit všechny moukou a solamylem a nasucho zamíchat, až jsou kousky obalené moukou a solamylem, přidat vejce, hořčici, sojovou omáčku a na osobu špetku bylinek, opět zamíchat a obalit v směsi, zalít a rozředit na řidší těstíčko trochou piva, opatrně zamíchat a ideálně nechat macerovat asi na 3 hodiny. Pak maso vyndejte a i s povlakem těstíčka zprudka osmažte na rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou jsou hranolky, krokety nebo vařené brambory.

Řízky trochu jinak
Strouhanka - můžete do ní dát směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmezán, hrubou sůl a drcený barevný pepř.
Konec opadávání strouhanky - do vajíčka na obalování přidejte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), pivo nebo trochu oleje.
Aby olej na pánvičce neprskal, vhoďte do ní dvě párátka, dobře fungují také silnější kolečka syrové brambory nebo mrkve.
Smažení - osmažit do zlatova cca 2 min. po každé straně na sádle, pak dát na suchý plech (nebo navrch trochu másla) do teplé do trouby, 20 min. na 120C. Kuřecí prsa před smažením marinovat v bílém jogurtu.

Miniřízečky pikantní (6 porcí)
1.5 vepřové panenky, 225 g řeckého jogurtu, 3 vejce, 3/4 citronu, 1.5 lžičky soli, 3/4 lžičky pepře, lžíce hořčice, 5 stroužku česneku, 1.5 lžičky mleté pálivé papriky, 1.5 hrnku strouhanky, řepkový olej nebo sádlo, petržel
Smíchejte všechny suroviny na marinádu: jogurt, vejce, šťávu z půlky citronu, sůl, hořčici, čerstvě mletý pepř, prolisovaný česnek a papriku (jestli nemáte rádi pálivé, dejte sladkou). Maso pokrájejte na asi centimetr široké plátky a minimálně dvě hodiny nechte marinovat. Pak pomocí vidliček oklepejte maso od marinády a postupně obalujte ve strouhance. Smažte z obou stran dozlatova v dostatečné vrstvě rozpáleného tuku. Nejvhodnější je řepkový olej nebo sádlo. Na papírové utěrce nechte okapat přebytečný tuk a podávejte s plátkem citronu a petrželí.

Křupavé kuřecí řízečky (4 porce)
4 kuřecí prsní řízky, 3 stroužky česneku, 6 lžic oleje, sůl, hladká mouka, 200 ml světlého piva, olej na smažení
Maso nakrájejte na menší řízky a naklepejte je z obou stran. Do misky dejte olej, prolisované stroužky česneku a sůl. Takto připravenou směsí důkladně potřete každý kousek masa a nechte chvíli odpočinout. Ideální je naložit maso den předem. Do misky nalejte pivo a postupně přidávejte mouku, až vznikne hladké těstíčko. V těstíčku pak maso obalte a smažte na rozpáleném oleji dozlatova.

Langoše z trouby
1 kelímek (malý) bílého jogurtu, 2 kelímky hladké mouky, lžička kypřícího prášku do pečiva, lžička soli, řepkový olej, kečup, česnek, tvrdý sýr.
Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vpracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Pak vyválíme tenké těsto, skleničkou vykrojíme kolečka, dáme ne pečící papír a do trouby na 180 stupňů. Pečeme do zlatova asi 8 minut. Pak potřeme česnekem utřeným se solí a trochou oleje, pak kečupem a nakonec nastrouháme tvrdý sýr.

Smažené pirohy (12ks)
na těsto: 250ml vlažného mléka, 500ml hl. mouky, 1 vejce, 2 lžičky soli, 2 PL oleje, 1/2 kostky droždí, trochu cukru, tuk na smažení (olej, sádlo, 100% tuk...)
na náplň: 300g kuřecího nebo krůtího masa (příp. libové vepřové nebo hovězí, králičí..), 1/2 červené papriky, 1 stonek řapíkatého celeru, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, sušený medvědí česnek

Zaděláme kynuté těsto a necháme ho vykynout. Zatím si připravíme náplň do pirohů: maso společně s ostatními surovinami nahrubo umeleme, osolíme, opepříme a přidáme medvědí česnek. Řádně promícháme a krátce orestujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvoříme bochánek a necháme ještě chvíli pod utěrkou kynout. Poté bochánky rukou stlačíme a vytáhneme do oválné placičky. Na každou placičku dáme lžíci náplně a uzavřeme do válečku.  Ve vhodné nádobě rozpálíme vyšší vrstvu tuku a pirohy na něm ze všech stran pomalu smažíme - cca na 160°C, aby se náplň dobře propekla). Usmažené pirožky vyndáme na ubrousek odsát tuk a horké podáváme s čerstvou nebo kvašenou zeleninou.