Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečená masa

Vepřové koleno na pivě (6 porcí)
3 vepřová kolena, 500 ml černého piva (může být i řezané), 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, pepř černý celý, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, provázek, hořčice, čerstvý strouhaný křen
Vepřová kolena vykostíme a rozkrojíme podélně na polovinu, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem nebo sepneme jehlou. Vložíme do pekáče s lůžkem z klínků cibule, osolíme, okmínujeme, přidáme nové koření 3 kuličky, 2x bobkový list a celý pepř asi 10 kuliček. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a do křupava. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí buď použijeme tak nebo slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme a podáváme s hořčicí a křenem. Pro zkrácení doby pečení je možné kolena po vykoštění asi 1/2 hodiny povařit ve slané vodě s pár kuličkami pepře, nového koření a lístkem bobku.koleno500.jpg

Pečené koleno jinak
1 koleno, sůl, pepř, nové koření, bobek, 2dcl černého piva, 1 lžíce koření Gyros, 2 lžíce kečup ostrý, 1 lžíce sojové a 1 lžíce worchestrové omáčky, 3 stroužky českého česneku nadrobno, 1 lžíce bramborového škrobu.
Koleno vykostíme a asi 1 hodinu povaříme ve slané vodě s pár kuličkami pepře, nového koření a lístkem bobku, pivo a ostatní zbylé ingredience rozmícháme v misce na marinádu, koleno vyjmeme a provedeme v kůži i mase podélné zářezy nebo do mřížky, potřeme marinádou a dáme péct do trouby na cca 200 C nebo pod gril a často poléváme zbytkem marinády a výpekem, jakmile se vytvoří hnědá pevná krusta koleno vyndáme a rozporcujeme. Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým chlebem.

Vepřové výpečky na černém pivu
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat: 1 kg vepřové kýty, 8 malých cibulí, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 1 lžičku sladké mleté papriky, 2 lžičky kmínu, 500 ml černého piva
Maso opláchněte, důkladně osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Maso dejte do pekáčku, osolte, opepřete, posypte paprikou, kmínem, přidejte cibuli, česnek a vše důkladně promíchejte. Pak masovou směs zalejte polovinou piva, pekáček přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte maso dozlatova. V průběhu pečení ještě podlejte zbylým pivem.

Voňavý vepřový bok na medu a bylinkách
1 kg vepřového boku, hrst čerstvého tymiánu, hrst čerstvého rozmarýnu, palici česneku, 1 lžíci kmínu, 2 lžíce medu, sůl
Nejdříve připravte bylinky na bok. Tymián, rozmarýn a česnek nasekejte na co nejjemněji a vsypte do misky. Přidejte sůl a promíchejte. Bok zbavte kůže a nakrájejte tuk do mřížky, směs vmasírujte do celého boku, snažte se co nejdůkladněji, aby všechny chutě prostoupily masem co nejlépe. Bok dejte do pekáčku, pokapejte ho medem a jemně posypte kmínem a nechte chvíli odpočívat. Bok ještě podlejte trochou vody. Troubu předehřejte na 180 stupňů a maso dejte péct zhruba na dvě hodiny, podle toho, jak je velký. Během pečení pustí hodně šťávy, občas jí bůček přelejte.

Maso na černém pivu a medu
Na 4 porce potřebujete: 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti, 300 ml černého piva, 100 ml medu, plechovku loupaných rajčat, 5 šalotek, 100 g hnědého cukru, tymián a petržel, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, pečivo k podávání
Nejdříve připravte marinádu - do rendlíku dejte pivo, med a cukr, pomalu směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje asi na 2/3. Šalotky oloupejte a nakrájejte na poloviny a dejte je zvolna opékat do hrnce s rozpáleným olejem (použijte takový hrnec, který pak můžete dát do trouby). Maso důkladně osolte, opepřete a přidejte k šalotkám. Opékejte ho jen tak dlouho, aby se stáhlo ze všech stran. Hrnec pak dejte do trouby a maso pečte na 200 °C asi 20 minut. Pak maso vyndejte a podlejte ho marinádou. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, do hrnce přidejte rajčata a bylinky a vše dejte přikryté péct na dalších 50 minut. Poté maso vyndejte, hrnec dejte na plotnu a omáčku redukujte, dokud nezačne houstnout. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky spolu s pečivem nebo bramborami.

Ražniči v pekáči
Na kostky nakrájet krkovici, kotletu, anglickou slaninu, klobásku na plátky a pak na klínky cibuli, 3 druhy/barvy papriky, sůl, pepř, grilovací koření a vše zamíchat, do pekáčku a podlít vodou, na 200 C péct asi 1,5 hodiny

Vepřová pečeně s paprikami
Na oleji orestujeme pečeni (kotletu) ze všech stran a vyndáme. Na výpeku orestujeme dohněda červenou cibuli nadrobno a pak kapii na nudličky. Přidáme stroužky česneku, drcený kmín, sůl a pepř  a bylinky (např. tymián, rozmarýn …) a přidáme osolenou a opepřenou kotletu. Podlijeme bohatě vývarem , přiklopíme poklicí a pečeme při 150 C dlouho nebo kratčeji při 180C do měkka. Pak vyndáme a nakrájíme, šťávu můžeme použít tak nebo redukovat či zahustit.

Pečená šťavnatá a pikantní panenka
1 vepřová panenka, 6 plátků anglické slaniny, 100 g sýru s modrou plísní, sůl
Panenku osolte, plátky slaniny rozložte vedle sebe, přidejte na ni rozdrobený sýr. Zabalte panenku do slaniny a přeneste do olejem vymazaného pekáčku tak, aby spoj zůstal vespod a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ji 20 až 25 minut a pak vyjměte. Nepečte ji déle, jinak by byla vysušená. Hotovou panenku nakrájejte na plátky. Uvnitř by měla být růžová.