Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí pečivo

Domácí housky a rohlíky
500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 vejce, 60 g oříškového másla, 1/2 lžičky soli, 150 ml mléka, 150 ml piva, 1 lžičku medu, 1 vejce na potření, kmín, mák, lněné semínko, sůl
Z trochy piva, 30 g droždí, lžička medu a 50 g mouky vytvoříme řídký kvásek a necháme v teple kvasit. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, ve zbytku mléka a piva rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme v tužší hladké těsto. Necháme alespoň 3/4 hodiny kynout (cca 2x srazit/promáčknout čepici). Z dobře vykynutého těsta uděláme silnější váleček, nakrájíme dílky, které rozdělíme na malé a stejně dlouhé praménky. Vždy ze tří praménků upleteme houstičky. Potíráme rozšlehaným bílkem nebo mlékem, sypeme hrubou solí a kmínem a necháme cca 20 minut dokynout. Rohlíčky stáčíme z nakrájených delších trojúhelníků o hmotnosti asi 30 g, potíráme rozpuštěným máslem a stáčíme od delší strany směrem ke špičce.
Pečeme v max. horké troubě (230-250 C) asi 15 minut. Do rozpálené trouby dáme druhý plech a vlijeme do něj 100 ml horké vody. Stěny trouby dvakrát zvlhčíme rozprašovačem.

Pivní rohlíky (12 ks)
3,5 hrnku polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžička soli, hrubá sůl na posypání, kmín, hrnek světlého piva, 3/4 kostky droždí, velký panák oleje.
Z trošky ohřátého piva a droždí připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou dělat bublinky, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, které následně necháme asi 40 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky. Ty pak postupně srolujeme na rohlíky. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Na závěr posypeme hrubou solí a kmínem. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a po 5-7 minutách přepneme na "horkovzduch" a upečeme dozlatova.