Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mletá masa

Pleskavica (možno použít i koření Pískavice)
1 kg telecího masa (nebo hovězí + skopové atd.) |  olej  |  20 g mořské soli  |  5 g pepře  |  2 str. česneku  |  3 g chilli papriček  |  20 cl minerálky  |  150 g cibule
Maso očistíme, jemně semeleme, smícháme se solí a pepřem. Přidáme očištěnou a nasekanou cibuli a česnek, potom důkladně propracujeme rukama. Maso necháme odpočinout 6 - 12 hodin v chladu. Maso znovu ručně promícháme nebo znovu semeleme a přidáme více či méně pálivé papričky, můžeme ji nahradit i mletým pálivým chilli. Doplníme o "bublinkovou" vodu, můžeme zkusit i Coca Colu. Přidáváme tak, aby směs získala konzistenci husté kaše. Necháme zhruba hodinu odpočinout. Ze směsi tvoříme placky 1,5 - 2 cm tlusté, celkem libovolného průměru, které lehce potřeme olejem. Placky pljeskavica poté grilujeme na roštu, na pánvi to opravdu není ono. Grilujeme zpravidla asi 3 minuty z každé strany, sami to poznáme podle žáru. Pleskavice se servírují nejlépe s ajvarem a sekanou červenou cibulí.

Pljeskavica bělehradská
Telecí maso umeleme nahrubo a osolíme a dáme na 24 hodin do lednice, nameleme znovu najemno a uděláme tenoučkou placku jako talíř, doprostřed dáme trochu ajvaru a kousek balkánského sýra a přeložíme ze všech stran do psaníčka a oplácáme do bochánku, který ogrilujeme. Podáváme s ajvarem, cibulí a majonézou.

Karbanátky s nivou
Na 15 karbanátků 500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 3 housky, 2dcl mléka, 2 vejce, 70 g anglické slaniny, 150 g nivy, 2 menší cibule, 1 stroužku česneku, sůl, pepř, 2 hrsti petrželky, olej na smažení
Housky nakrájejte na kostičky a ty zalijte mlékem. Na pánvi společně orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pak směs nechte zchladnout. Do mletého masa nyní přidejte rozmočenou housku, orestovanou slaninu s cibulkou a česnekem, nasekanou zelenou petrželku, vejce, sůl a pepř (možno i majoránku). Vše společně důkladně zamíchejte, moc řídké možno zahustit strouhankou. Nivu nakrájejte na plátky a ty následně překrojte tak, aby se jimi daly plnit karbanátky. Z masové směsi tvořte placičky. Na jednu placičku položte kousek nivy, přiklopte ho druhou placičkou a vytvořte celistvý karbanátek. Karbanátky pokládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem. Pak je lehce pokapejte olejem a dejte je péct na 180 stupňů do vyhřáté horkovzdušné trouby. Pečte je asi 20-30 minut.

Pikantní sekaná  (8 porcí)
2 cibule, rostlinný olej, 2 lžičky uzené papriky, 1 lžička drceného kmínu, 4 utřené stroužky česneku, 1400 g míchaného mletého masa, 6 lžic worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 vejce, 2 lžíc hořčice, 4 hrsti strouhanky
Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji na oleji. Když začne zlátnout, přidejte uzenou papriku, drcený kmín a utřený česnek. Koření nechte v tuku zpěnit, a když se rozvoní, pánev odstavte. Troubu zapněte na 200 °C. Mleté maso vložte do mísy, přidejte zchladlou cibuli s kořením, worcester, sůl a pepř, vejce, hořčici a dvě malé hrsti strouhanky. Vše důkladně promíchejte. Kdyby bylo těsto příliš mokré a nedrželo pohromadě, po troškách přidávejte strouhanku. Z perfektně promíchaného masa pak vytvořte šišku a rukama ji pořádně poplácejte, aby se z ní dostal všechen přebytečný vzduch a sekaná nepraskla. Šišku sekané dejte do pekáčku, povrch potřete rostlinným olejem a na dno nalijte přibližně 1,5 cm vody. Pečte asi 40 minut dozlatova, podle potřeby maso přelévejte výpekem. Podávejte s brambory nebo chlebem. A jak už to u sekané bývá - nejlepší je stejně vždycky až druhý den buď studená nebo opečené plátky na pánvi.