Jdi na obsah Jdi na menu
 


Různé recepty

Francouzský dressing – univerzální na saláty
1x žloutek, 1 dcl ocet vinný červený, 2x lžíce hořčice dijonské, 2x lžíce oleje olivového, sůl, pepř, rozšlehat na hladký řídký krém

Hořčično – smetanová omáčka (na masa)
Asi 2 cibule nakrájet nadrobno a nechat na pánvi zesklovatět na oleji, přidat nadrobno nakrájený česnek (asi 1 větší stroužek na osobu) a opět trochu orestovat (nepřipálit dohněda !!!), přidat asi 1 lžíci hořčice (nejraději Dijonského typu nebo se zrnky), zamíchat do cibule a rychle trochu orestovat, zalít cca 1-2 dcl středně silného a trochu slaného vývaru (může být i např. hovězí nebo drůbeží z kostky), rozmíchat hrudky a nechat trochu provařit a zredukovat (dle síly vývaru), zalít cca 1 kelímkem smetany na vaření a opět trochu (již jen jemně) provařit, až začne omáčka bublat a houstnout a pak hned odstavit a nakonec vhodit několik kostek studeného másla a už nevařit a jen zamíchat. Může se přidat listová petržel nebo nať jarní cibule, případně jako varianta kousky sušených rajčat nebo nakládaný zelený pepř. Lze použít jako přeliv k různým masům i při grilování apod.omacka500.jpg

Přepuštěné máslo
Na 2 skleničky potřebujete: 500 g másla, gázu nebo plátýnko
Přepuštěné máslo se hodí hlavně pro teplou kuchyni a smažení, protože snese až 250 °C, aniž by se spálilo. Máslo nakrájejte na kostičky a pomalu ho zahřívejte v tlustostěnném hrnci. Když se začne vařit, stáhněte plamen na minimum, aby jen slabě probublávalo. Na povrchu se začne tvořit bílá pěna, kterou čas od času lžící nebo sítkem sundejte do misky. Takto vařte 30 až 40 minut, až je povrch téměř čistý a máslo krásně žluté. Na závěr ho přes gázu nebo plátno sceďte do vyčištěných sklenic tak, aby se do nich nedostal kal ze dna hrnce.

Pikantní dip k masu
1 ks cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 ks červené papriky, 1 chilli paprička.
Nasekanou cibuli orestujte na olivovém oleji. Když začíná zlátnout, přidejte jemně nakrájenou chilli papričku a na kousky nakrájenou papriku a vše ještě chvilku restujte. Omáčku pak zalejte asi 3 dl vody a vařte tak dlouho, až paprika úplně změkne a směs krásně zhoustne. Nakonec vše projeďte ponorným mixérem, a je hotovo.

Omáčka na "asijská jídla"
6 lžic sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa, 1 lžíce kukuřičného škrobu, pepř bílý mletý, 2 lžíce hnědého přírodního cukru, dolít vodou až do plného hrnku provařit do zhoustnutí.

Slaninová marmeláda
300 g anglické slaniny, 5 cibulí (asi 450 g), 6 lžic třtinového cukru, 1 silné espresso, 2 lžíce balzamika, hrnek vody, sůl, pepř.
Slaninu nakrájejte na proužky a nechte pomalu vyškvařit. Až zezlátne, kromě 2 lžic odstraňte všechen tuk (ten můžete použít na jiné jídlo), přidejte na půlkolečka pokrájenou cibuli a ještě asi 15 minut smažte, aby cibule změkla. Zasypejte cukrem, zalejte kávou, balzámovým octem a vodou a osolte. Za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, až má směs konzistenci džemu. Opepřete a případně dochuťte další solí a octem. V lednici vám tato pikantní pochutina vydrží asi týden (pokud ji zatím nesežerete).

Pikantní zelenina k různým masům (4 porce)
200 gramů čerstvých kápií nebo bílých paprik, dvě velké cibule, 3 velká rajčata nebo hrst třešňových, 4 stroužky česneku, olivový olej, chilli, sůl, pepř, sladká paprika, sojovka.
Na pánvi s olejem postupně  (od nejtvrdšího k nejměkčímu) restujeme a přidáváme na nudličky nakrájenou papriku, na klínky nakrájenou cibulku, pak na plátky česnek a nakonec na kousky nakrájená rajčata (nebo celá třešňová), řádně dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, sladkou paprikou. Necháme směs restovat až rajčata změknou a nakonec řádně zastříkneme sojovkou a ještě krátce zarestujeme.

Pečené brambory s rozmarýnem (příloha)
Brambory (nejraději nové a drobné), česnek, sůl, čerstvý rozmarýn, olivový olej
Brambory necháme pokud možno ve slupce a jen pečlivě omyjeme (staré okrájíme), malé necháme celé a větší nad cca 4 cm rozkrájíme na menší díly do cca 4 cm. Brambory v míse osolíme, zakapeme olejem a promícháme, aby byly řádně mastné. Vysypeme do pekáčku (na plech) vyloženého pečícím papírem a rozložíme do rovnoměrné vrstvy. Posypeme česnekem, nakrájeným na plátky a natrhanými jehlicemi rozmarýnu. Pečeme v troubě na cca 200 C do zhnědnutí, přičemž v průběhu několikrát prohrábneme/zamícháme. Hodí se hlavně k různým masům bez omáček.

Domáci hranolky (příloha)
Brambory nakrájíme na hranolky, pořádně propláchneme studenou vodou, povaříme cca 2 minuty (ne více!!!), osušíme na ubrousku, cca 2 minuty smažíme v oleji na středním plameni, pak přidáme výkon a smažíme do zlatova, osušíme na ubrousku a podáváme řádně osolené

Bramborové krokety (příloha)
Misku vařených brambor namačkáme nahrubo mačkadlem, přidáme 1 vejce + žloutek, povrch pokryjeme polohrubou moukou a zamícháme. Osmažíme zprudka v rozpáleném oleji dohněda .

Křupavé bramboráky (pro 4 osoby)
1 kg moučných brambor typu C, 2 vejce, 4-6 stroužků česneku, sůl a pepř, sušenou majoránku, olej na smažení
Brambory oloupejte a omyjte pod studenou vodou. Půlku brambor nastrouhejte na hrubším struhadle a druhou na co nejjemnějším. Potom brambory naberte mezi dlaně do větších koulí a silným tlakem vyždímejte co nejvíc vody a tu vodu vylejte. Postupně přidejte 2 celá vejce, prolisované stroužky česneku, majoránku, sůl a pepř. Na široké pánvi na středním plameni zahřejte olej a do pánve lžící dávejte těsto a z něj tvarujte co nejtenčí placky veliké asi jako dlaň. Opečte z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládejte na talířek a přebytečný tuk z nich odstraňte kuchyňským ubrouskem, pokud vám je nebudou žrát přímo z ruky. Variantně lze před pečením do těsta přidat na kostičky nakrájenou šunku, slaninu nebo škvarky.