Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlovky různé

Špíz z vepřové panenky v kabátku se sušenými rajčaty (6 porcí)
vepřová panenka 1 kg, anglická slanina 500 g, parmazán 200 g, sušená rajčata 250 g
Vepřovou panenku si naporcujeme na větší kousky, které lehce osolíme, opepříme a poté obalíme v nastrouhaném parmazánu. Obtočíme plátkem anglické slaniny a poté napichujeme na špejli jako špíz a prokládáme se sušenými rajčaty. Rychle orestujeme nebo pečeme maximálně deset minut v troubě, aby panenka zůstala růžová a šťavnatá.

Plněná kuřecí prsa (6 porcí)
6 kuřecích prsou, sůl, pepř, mletá pálivá paprika, česnek, 3 hrnky baby špenátu, sušená rajčata v oleji, 3 mozzarelly, 6 lžic olivového oleje
Maso nařízněte tak, aby vám vznikla kapsa. Otevřete ji, zevnitř zlehka osolte, opepřete a posypejte paprikou a sušeným či čerstvým prolisovaným česnekem. Obložte lístky špenátu (pokud používáte mrazený, nechte ho rozmrznout a pořádně vyždímejte), kousky sušených rajčat a natrhanou mozzarellou, uzavřete a zajistěte párátky, aby obsah nevypadával. Maso pak i zvenčí z obou stran ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, paprikou a česnekem a zprudka dozlatova opečte na troše olivového oleje. I s pánvičkou (proto vybírejte takovou, která smí do trouby) přemístěte asi na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, aby bylo maso dobře propečené i zevnitř. Tip: Místo části náplně použijte bazalkové pesto nebo dejte výraznější sýr, jako je niva či feta.

"Asijské" nudle po česku (4 porce)
2 kuřecí prsa nebo stehenní řízky, 200 gramů čerstvých kápií nebo bílých paprik, dvě velké cibule, jeden pórek, 2 velká rajčata, 4 stroužky česneku, lžíce hořčice, lžíce kečupu, olivový olej, chilli, sůl, pepř, sladká paprika, kečup, solamyl, 1 vejce a sojovka, nudle.
Kuře nakrájíme na menší kousky a v misce osolíme, opepříme a posypeme solamylem, zamícháme a obalíme v solamylu a pak přidáme vejce, hořčici, kečup a trochu sojovky, zamícháme a necháme marinovat alespoň 20 minut. Pak prudce orestujeme na oleji. K tomu pak po zezlátnutí postupně (od nejtvrdšího k nejměkčímu) restujeme a přidáváme na nudličky nakrájenou papriku, na klínky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený pórek, pak na plátky česnek a nakonec na kousky nakrájená rajčata, řádně dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, sladkou paprikou. Mezitím si uvaříme tenké asijské nudle (nejraději vaječné) dle návodu na obalu. Necháme směs restovat až rajčata změknou a nakonec řádně zastříkneme sojovkou a ještě krátce zarestujeme. Do hotové směsi pak zamícháme uvařené nudle a ještě lehce orestujeme.

Kuřecí Jambalaya (6 porcí)
1 cibule, 1 nožička paprikové klobásy, 400 g kuřecích prsou, olej, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 2 stonky řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 1 lžička oregana, 1 lžička tymiánu, 2 lžičky sladké mleté papriky, chilli, 400 g krájených loupaných rajčat, 70 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1.5 hrnku dlouhozrnné rýže
Klobásu pokrájejte na kolečka a nechte nasucho pomalu ve velké pánvi vyškvařit. Když pustí tuk, přidejte na kousky pokrájené kuře a zprudka orestujte, aby se zatáhlo. Opepřete. Klobásu i kuře vyndejte a nechte stranou, pokud omastku z klobásy není dost, přidejte do pánve trošku oleje. Nyní asi 5 minut opékejte najemno pokrájenou velkou cibuli, dvě papriky a řapíkatý celer nebo jinou zeleninu, co máte zrovna po ruce. Přidejte nasekaný česnek a všechno koření (chilli dejte dle své chuti, čerstvé či sušené), pár vteřin nechte rozvonět a vmíchejte rajčata a protlak. Osolte, opepřete, přidejte 3 hrnky vody, worcester, propláchnutou rýži a kuře s klobásou. Přiklopte a za občasného míchání vařte rýži doměkka, podle potřeby podlijte trochou vody.

Omeleta s uzeninou (1 porce)
2-3 vejce, 1 špekáček nebo 1/2 měkké klobásky, 1/2 střední cibule, voda, sůl, pepř, olej nebo jiný tuk, hořčice
Uzeninu nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na nepřilnavé pánvi a dáme stranou, cibuli nakrájíme nadrobno. Pak 2-3 vejce (podle velikosti pánve/omelety) rozkvedláme v hrníčku s cca 1 lžící vody a nalejeme na rozpálenou pánev s trochou tuku, osolíme asi jako chleba. Na polovinu omelety hned rozložíme orestovanou klobásku a nakrájenou cibuli, řádně opepříme a na středním plameni osmažíme, až je naspod do zlatova a navrchu už není řídké vejce. Pak omeletu sklouzneme na talíř a přeložíme napůl - tu polovinu bez klobásy a cibule přeložíne přes tu polovinu plněnou (šikulkové to zvládnou hned při vyklápění z pánve). Navrch pak pořádně ještě zahorka pomažeme plnotučnou hořčicí. Podáváme s chlebem, pečivem nebo brambory.

Těstovinový salát se slaninou (4 porce)
300 g těstovin vrtule, 3 rajčata, 1 půlka salátové okurky, 2 jarní cibulky, 1 lžíce kaparů, 8 plátků slaniny
Na zálivku: 2 lžíce majonézy, 3 lžíce jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička soli, pepř, petrželka

Uvařte těstoviny na skus, sceďte, krátce propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout aby se neslepily. Na suché nepřilnavé pánvi opečte plátky slaniny dokřupava. Rajčata spařte vařící vodou a oloupejte, semínka odstraňte lžičkou a dužinu nakrájejte na malé kostky. Okurku oloupejte, odstraňte lžičkou semínka a nakrájejte na kostičky. Ve velké míse dobře promíchejte suroviny na zálivku, přidejte i okapané a jemně nasekané kapary a najemno nakrájenou cibulku. K zálivce přidejte těstoviny a zeleninu a zlehka promíchejte. Nechte chvíli rozležet v chladu. Před podáváním nakrájejte nebo nalámejte vypečenou slaninu na kousky a ozdobte vrch salátu. Přidat můžete i hrst nasekané petrželové natě.

Krémová míchaná vajíčka (1 porce)
3 vejce, 3 lžíce másla, 1/2 dcl studené smetany, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka na ozdobení
Vejce dáme s máslem na studenou pánev a pomalu na vařiči zahříváme a intenzivně mícháme, hlavně máslem po dně pánve. Jakmile se vejce začnou srážet, sundáme z vařiče a stále mícháme. Až se zase přestanou srážet, opět na chvilku ohřejeme na vařiči, až se začnou opět srážet a vše opakujeme ještě cca 2x, až jsou vejce hezky krémové. Pak přidáme a rozmícháme smetanu (ta zastaví další srážení) a až nyní osolíme, zamícháme a servírujeme s petrželkovou ozdobou.