Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moučníky

Trhanec
Polohrubá mouka 250 g, mléko 500 ml, 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť, sůl 1 špetka, krupicový cukr 50 g, máslo (+100 g na pečení)35 g, rozinky 50 g, ovoce nebo marmeláda 250 g, moučkový cukr 1 dávka, rum 2 lžíce
Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a dobře rozšlehejte. Po jednom přidávejte žloutky, sůl, cukr a 35 g rozpuštěného másla. Nakonec do těsta vmíchejte i rozinky a tuhý sníh z bílků. Máslo na pečení rozpusťte ve větší pánvi, vlijte část těsta tak, abyste vytvořili palačinku vysokou půl centimetru, a z obou stran ji opečte. Zopakujte do spotřebování těsta. V jiné pánvi nechte mezitím prohřát ovoce (maliny, jablka, borůvky apod.) s cukrem, vlijte rum, míchejte a nechte odpařit alkohol. Upečené palačinky natrhejte na kousky, přelijte malinovou šťávou a posypte moučkovým cukrem. Podávejte teplé nebo vlahé.

Koblihy pečené v troubě - nemastné
3,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka , 1 žloutek, 3 lžíce cukru, 1/5 másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí, marmeláda nebo povidla, lžička rumu.
Z uvedených surovin (lžičku másla a rum si nechte na závěr) vypracujte hladké těsto a nechte jej půl hodiny kynout. Po uplynutí doby kynutí těsto rozválejte na válu a pomocí sklenice nebo formičky vykrajujte kolečka. Na polovinu z nich dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem je vždy přikryjte. Kraje pořádně stlačte, aby zavařenina nevytekla. Neupečené koblížky naskládejte na vymazaný plech, použít můžete také pečící papír a nechte odpočinout a kynout dalších dvacet minut. Plech s koblížky vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte cca 15 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujte.